Bend-to-Assent® methode

Bend-to-Assent®

Bend-to-Assent® (BTA®) – (om)buigen naar toestemming.

Met de BTA® methode leert u een andere, positieve manier van omgaan met uw hond. Uw hond zal, bij het zien of horen van een prikkel, bijvoorbeeld honden, mensen en andere dieren, zich bij u komen melden om eerst toestemming te vragen naar de prikkel toe te mogen, in plaats van zelf naar prikkel toe te gaan.

Het doel

Het doel van de BTA® methode is dat de hond, zowel aan de lijn als los van de lijn,  uit zichzelf toestemming bij u komt vragen of hij naar een prikkel toe mag. De hond kan geprikkeld zijn door bijvoorbeeld een hond, fietser, jogger. Het voordeel is vooral dat u de hond niet meer in de gaten hoeft te houden, niet meer hoeft te roepen en niet meer hoeft af te leiden, want uw hond komt uit zichzelf vertellen dat hij door iets geprikkeld wordt. Vervolgens vraagt uw hond toestemming om naar de prikkel (hond, fiets, jogger etc) toe te mogen en kunt u kiezen om de hond ‘vrij’ (toestemming) of ‘vrij over’ (geen toestemming) te geven.

Voor wie is deze methode geschikt?

De methode is geschikt voor eigenaren wiens hond:
Aan de lijn trekt
Doet wat hij zelf wilt
Jou als eigenaar niet zit staan
Wegloopt
Agressief gedrag laat zien naar andere honden
Angstig is voor vreemde geluiden of omgevingen
Onzeker of angstig is naar mensen of andere honden
Opdringerig gedrag vertoont naar mensen en honden
Ongewenste jachtgedrag laat zien
Enzovoort.

Met de Bend-to-Assent® methode creëert je een band met jouw hond voor het leven. De methode zal het leven makkelijker maken, omdat het gebaseerd is op de taal van de hond en zal de hond dit snel oppakken. De hond is enthousiast en beleeft plezier aan de methode.

Elke hond vindt de Bend-to-Assent® methode geweldig!

Het leuke van de BTA® methode is dat elke hond het geweldig vindt! Het is een leermethode waarbij zowel de eigenaar als de hond op een vriendelijke, intensieve en belonende manier aan het werk worden gezet. Het is een fantastische manier om de band met je hond verder uit te bouwen, wat leidt tot een bijzondere samenwerking.

Enkele voorbeelden waarbij je de BTA® methode kunt inzetten

De hond gaat achter een fietser of jogger aan. Je roept de hond hier, hij komt en je beloont de hond, omdat hij netjes is gekomen. Toch blijft de hond achter fietsers en joggers aan rennen. Hoe komt dat?
De hond wordt indirect beloond voor het najagen van de fietser of jogger en er wordt hem niet verteld dat wat hij heeft gedaan niet mag. Met de BTA® methode leer je de hond om bij het zien van de fietser of jogger uit zichzelf naar jou toe te komen, waarvoor je hem dan kunt belonen. Je hoeft dus niet te roepen. Dit kun je ook toepassen op andere prikkels zoals; auto’s, paarden, treinen, schapen, wandelaars, etc. Dit is wel zo veilig, ook voor de hond!

De hond trekt aan de lijn. Je hebt al van alles geprobeerd. Van blijven staan, afleiden, gebruik van hulpmiddelen zoals een halti, gentle leader of een tuigje tot corrigeren. Niets helpt, de hond blijft maar trekken. De ‘vrij over’ oefening (belangrijkste onderdeel van de BTA® methode) is de perfecte manier om een hond op een leuke manier te leren dat hij niet mag trekken aan de lijn, maar dat hij netjes mee moet lopen.

De hond gaat zonder dat je het wilt toch het water in. Met de BTA® methode leert je jouw hond toestemming te vragen alvorens hij te water gaat. Erg praktisch dus.

Je hond is gek op andere honden? Met de BTA® methode leer je jou hond eerst toestemming aan jou te vragen in plaats van op andere honden af te rennen.

Om een confrontatie te vermijden en/of een ander niet tot last te zijn, roepen eigenaren hun hond bij het zien van een andere hond vaak bij zich. Doordat de eigenaar de hond steeds bij zich roept geeft deze de hond, onbewust, het signaal dat er iets met de andere hond aan de hand zou kunnen zijn. De hond wordt hierdoor alert gemaakt op de andere hond en de kans is groot dat ongewenst gedrag ontstaat of toeneemt.

Geen toestemming geven of de hond alert maken op iets waar deze geen aandacht voor hoeft te hebben, betekent leiding uit handen geven; de hond neemt het initiatief en bepaalt dus wat er gebeurt. In de natuur neemt de roedelleider altijd het initiatief en bewaakt de veiligheid; jij dus! Jij bepaalt als roedelleider of dat wat jullie pad kruist, kwaad kan. Wanneer jij daar angstig of onzeker mee omgaat, voelt de hond dat. Vanuit dat perspectief is het voor de hond prettig om te weten wat er van hem verwacht wordt. Als een hond dit leiderschap mist zal hij het initiatief moeten nemen. De hond wordt hierdoor dus in een ranghogere positie gedwongen. Zonder leider is er geen rust in de roedel.

Vanuit deze onduidelijke rangorde kunnen vervelende situaties ontstaan zoals: trekken aan de lijn, ongehoorzaamheid, weglopen naar andere honden, uitvallen aan de lijn, opspringen, najagen van fietsers, joggers enzovoort.

Wilt je dat jouw hond sociaal verantwoord gedrag vertoont? Dan is de Bend-to-Assent® methode wat je zoekt.

Neem contact op

Wil je advies of meer informatie? Neem contact met ons op.

Schuiven naar boven